Practicarea activitatilor sportive ne poate predispune la accidentari ce pot afecta orice parte a corpului, de la muschi, tendoane, ligamente pana la oase. Tratamentul difera in functie de simptome, tipul de accidentare si localizare anatomica.
Cum diferentiem tipul de traumatism?
Entorsa reprezinta un traumatism ligamentar cel mai frecvent intalnit la nivelul gleznei si articulatiei mainii care apar in urma unei miscari bruste, care suprasolicita capacitatea fiziologica de functionare a ligamentului afectat
Luxatia este provocată de un impact brusc asupra articulației sau de o mișcare forțată cu pierdere a contactului normal a doua suprafete articulare, in urma acesteia, ligamentele pot suferi adesea rupturi
Fractura inseamna intreruperea continuitatii unui os. Simptome principale: durere intensa, edem, deformare si limitare a mobilitatii articulatiei.
Tratamentul traumatismelor sportive
NU ignorati sau neglijati un traumatism, prezentarea la medicul ortoped pentru o evaluare clinica completa poate evita consecinte grave pe viitor.
In urma examenului clinic, medicul va decide care sunt investigatiile paraclinice necesare pentru evaluare: radiografia, ecografia musculo-scheletala, computer tomograf (CT), imagistica prin rezonanta magnetica(RMN)
Tratamentul conservator consta in:
Tratamentul chirurgical
In cazul accidentarilor severe( fracturi, luxatii, rupturi ligamentare sau de tendoane) pot fi necesare interventii chiurgicale. Prezentarea la medic se impune daca durerea este severa, exista instabilitate, deformare vizibila, umflatura, impotenta functionala
Ce trebuie sa facem pentru a evita un traumatism sportiv?
Incalzirea muschiului inainte de a incepe activitatea sportiva prin exercitiile recomande fiecarui sport in parte, evitam miscarile bruste sau rapide ale corpului ce pot duce la cazaturi, traumatisme sau afectarea sistemului musculo-scheletal, purtarea de echipament de protectie corespunzator fiecarui sport.